
Disleksi; okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılıktır, hastalık değildir.
Peki, madem hastalık değilse neden üstünde durmamız gereken bir konu?
Bu farklılık belli bir noktadan sonra kişinin işlevselliğini bozar. Dolayısıyla günlük yaşamda zorlanmalara neden olur. Disleksi bir hastalık olmadığı için ilacı yoktur, tedavisi eğitimdir.
Disleksi; okumayı akranlarından yavaş öğrenmeleri ya da kendi yaş seviyelerinin gerisinde kalan okuma hızı ile anlaşılır.
Disleksi çocuklar sık sık harfleri karıştırır, ses birimlerini birbirinden ayırt etmekte zorlanır ve çoğu zaman yazılanı anlamadan okurlar. Yazılı metinleri yanlış / yavaş okumaları kafalarının karışmasına ya da utanmalarına neden olur.
Yazılı talimatları anlamakta zorlandıkları için verilen süre içinde ellerindeki görevi bitiremeyebilir, sınavlarda ve sınıf çalışmalarında zorlanabilirler.
Disgrafi; Öğrenme güçlüğünün alt basamaklarındandır. Yazma bozukluğu olarak isimlendirilir genellikle okuma bozukluğu ile birlikte görülür. Disgrafi olan çocuklarda; yazı yazarken belirgin harf, noktalama ve gramer hataları, dili anlama ve anlatım bozuklukları, birbirine benzeyen d-b, p-q, c-ç gibi harfleri veya 6-9, 12-21 gibi sayıları karıştırma veya birbirini diğerinin yerine yazma olarak görülür.
Diskalkuli; diğer bir adıyla matematiksel öğrenme güçlüğü; matematik öğrenirken zorluk yaşayan bireyleri tanımlarken kullanılır. Diskalkuli bireyler, sayıları ve örüntüleri tespit etmede, matematiksel sembolleri tanımada ve tüm temel matematik işlemlerinde zorlanırlar. Ayrıca para saymak, saat ve takvim okumak gibi günlük aktivitelerde de problem yaşayabilirler.
Disfazi; konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma veya yazma gibi becerilerin kısmen ya da tamamen kaybıdır. Disfaziye bellek ve dikkat bozuklukları da eşlik edebilir. Kişinin planlama, basit etkinlikleri yerine getirme, problem çözme ve karar verme becerilerini de etkileyebilir. Disfazi bir kişi, bir işe nereden / nasıl başlayacağını belirlemekte, o işi yerine getirmek için gerekli basamakları oluşturmakta güçlük yaşayabilir.
Dispraks; zekâ seviyesiyle bağlı olmaksızın fiziksel hareketler karşısında yaşanılan güçlük olarak tanımlanır. Tek başına görülebileceği gibi dil sorunları, fiziksel yetersizlik, algı ve düşünme sorunları ile birlikte de görülebilir.
Hareket ve koordinasyon eksiliği olarak tanımlanan dispraksi, planlama yapma, grup oyunlarına katılma ve problemler karşısında çözüm üretme gibi durumlarda çocuğun zorlanmasına neden olur.