Masal ve hikayeler aracılığı ile kişilerin kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel terapi türüne “masal terapisi” denir.
Hem yetişkinler hem de çocuklar için uygundur. Masal terapi; eğitim, davranış düzeltme, yetiştirme ve karakterlerinin gelişimi için masalların kaynaklarını kullanan bir psikoloji yönüdür. Aynı zamanda endişe, korku, takıntı, düşük özgüven, çekingenlik, dürtüsellik, saldırganlık, topluma-okula uyum sorunu, davranış problemlerini düzeltme, uyku-yeme-tuvalet sorunlarına çözüm bulmada güzel sonuçlar verir.
Çocuklar kendi duyguları ve yaşadıkları olaylar hakkında yetişkinler gibi konuşamazlar. Aynı zamanda tecrübe ettikleri olayları yetişkinler gibi düşünerek anlamlı hale de getiremezler. Bu yüzden yetişkinler için uygulanan konuşma terapi şekilleri çocuklara uygulanamaz.
Ancak çocuklar için masal, kendilerini ve tecrübelerini ifade etmenin en doğal yoludur. Çocuklar, davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, endişelerini, çaresizliklerini, hayal kırıklıklarını masallarla dışa vurur ve deneyimlerini masallarla anlatırlar.